Kastelu peltoviljelyssä

← Takaisin
Tekijä Luonnonhoidon koulutusyhdistys LUOKO ry
DOI/ISBN-numero 978-952-5345-52-0
Päivämäärä 2023
Avainsanat kastelu, kastelumenetelmät, kastelun tarve, kuivuus, peltoviljely
Rahoitus Salaojituksen Tukisäätiö sr, MTK ry, Salaojayhdistys ry
Organisaatio Luonnonhoidon koulutusyhdistys LUOKO ry
Sivut 59 s.
Kieli suomi
Saatavuus Kastelu peltoviljelyssä

Suomessa maatalousmailla kastellaan nykyisin pääosin vain korkean tuoton erikoiskasveja. Lähivuosina kastelun tarve tulee todennäköisesti lisääntymään ilmastonmuutoksen aiheuttamien kuivuusjaksojen myötä ja kastelun kannattavuus paranemaan myös muiden kuin erikoiskasvien osalta. Huoltovarmuus, kotimaisen ruoantuotannon riittävyys ja vuosittaisten satovaihteluiden tasaaminen ovat asioita, joita voidaan varmistaa kastelun avulla.

Tähän oppaaseen on koottu tietoa kastelusta viljelijän päätöksenteon tueksi. Julkaisu sisältää tietoa kastelun tarpeesta, kasteluveden hankinnasta, kastelumenetelmistä, kannattavuudesta ja ympäristönäkökulmista. Tarkastelun kohteena ovat nurmet, viljat, peruna, öljykasvit ja palkokasvit.

Julkaisusta voivat hyötyä viljelijöiden lisäksi myös muut tahot, kuten neuvonta ja viranomaiset.

Julkaisu on toteutettu Luonnonhoidon koulutusyhdistyksen ja Salaojayhdistyksen yhteistyönä. Rahoittajina ovat Salaojituksen Tukisäätiö sr, MTK ry ja Salaojayhdistys ry. Julkaisun toimituskuntaan kuuluivat MMT, dosentti, johtava asiantuntija Liisa Pietola (Sitra), professori Tarmo Luoma (LUOKO ry), MMT, DI, toiminnanjohtaja Seija Virtanen (Salaojituksen Tukisäätiö sr.), DI, toiminnanjohtaja (vuoden 2022 loppuun) Helena Äijö (Salaojayhdistys ry), DI, toiminnanjohtaja (2023 alkaen) Olle Häggblom (Salaojayhdistys ry), professori Laura Alakukku (HY), MMT, KM, johtaja Susanna Kumpulainen (MTK).

Julkaisun teksti perustuu osittain Salaojayhdistyksen julkaisemaan Maan vesi- ja ravinnetalous -kirjaan. Kirjoitustyön on laatinut MMM Jenna Bergholm.