Salaojituksen kannattavuuden arviointi Hirvilammen tilalle

← Takaisin
Tekijä Paakkala, Otto
Sarja Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö
Päivämäärä 2018
Avainsanat lisätuotto/kustannussäästö, salaojitus, takaisinmaksuaika, vesitalous
Organisaatio Hämeen ammattikorkeakoulu / maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma, Mustiala
Sivut 16+5 s.
Kieli suomi
Saatavuus Salaojituksen kannattavuuden arviointi Hirvilammen tilalle

Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tutkia, onko salaojittaminen kannattavaa nykyisillä viljan markkinahinnoilla. Salaojituksen kannattavuutta arvioidaan sekä saatujen lisätuottojen ja -säästöjen avulla että investoinnin takaisinmaksuajan pituutena.

Teoriaosuudessa käsitellään veden ja pellon oikean vesitalouden merkitystä kasville, maaperän rakenteelle sekä pellon sadontuottokyvylle. Lisäksi tutkitaan salaojituksen kustannuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä.

Työ on tehty Hirvilammen Maatalousyhtymälle. Yhtymällä on 12 hehtaarin alue, joka on kärsinyt märkyydestä lähes vuosittain. Yhtymä on teettänyt peltoalueelle Etelä-Suomen Salaojakeskuksella salaojitussuunnitelman.

Arvioidun sadonlisän ja säästettyjen työkustannusten perusteella salaojituksen takaisimaksuajaksi muodostuu nykyhinnoin 8,5 vuotta ja viime vuoden 2017 alhaisin viljanhinnoin 12,5 vuotta. Saavutettavalla sadonlisällä on suuri merkitys takaisinmaksuun ja kannattavuuteen, mutta nykyisen hehtaarikohtaisen tukipolitiikan takia sadon merkitys on selvästi pienentynyt.

Salaojitus on aina iso investointi maatilalle. Tukipolitiikasta huolimatta sitä voidaan edelleen pitää kannattavana investointina. Vaihtuvat markkinahinnat ja arvioidut sadonlisäykset vaikuttavat takaisinmaksuaikaan, mutta kaikissa lasketuissa vaihtoehdoissa takaisinmaksuaika on salaojan käyttöikää lyhempi. Lisäksi ympäristönäkökulma huomioiden salaojitus tehostaa kasvien ravinnonkäyttöä, vähentää ravinteiden pääsyä vesistöihin, sekä laskee vähentyvien konetuntien takia energian käyttöä.