Ajankohtaista / marras 08, 2022

Uusia ideoita ilmastonmuutokseen sopeutumiseen saatiin Innovaatiokilpailulla

Salaojituksen Tukisäätiö päätti järjestää Maatalouden kestävä vesienhallinta -seminaarin yhteydessä innovaatiokilpailun. Innovaatiokilpailun tarkoituksena oli  saada maatalouden vesienhallintaan uusia ideoita, joilla voitaisiin varautua ja sopeutua tulevaan lämpimämpään kuivuuden ja rankkasateiden jaksottamaan ilmastoon sekä minimoida muutosten haitalliset vaikutukset.

Kilpailuun saatiin hyviä ehdotuksia ja kilpailun palkinnot jaettiin seuraavasti:

1. palkinto 5 000 € ja yleisöäänestyksen palkinto 1 000 €: Heidi Salo, Kielo Isomäki, Elina Paavonen, Aleksi Salla ja Lassi Warsta, Aalto yliopistosta ja VVT:ltä: Innovaatio on relevantti ja käytäntöön soveltuva, niin että viljelijät saavat siitä konkreettista hyötyä. Pelisovelluksella voidaan lisätä nuorten kiinnostusta paitsi innovatioon niin myös vesitalouden hallintaan ja sen merkitykseen laajemminkin. Sovellusta voidaan käyttää myös opetuksessa motivoivalla tavalla. Hyvä eteenpäin katsova ote. Katso innovaatio tästä.

2. palkinto 2 000 €: Otso Valta Avoin ry: Sovellus on käytäntöön soveltuva ja siitä on konkreettista hyötyä turvamaiden viljelijöille, joita ollaan haastamassa ilmastopolitiikan nimissä. Hyvä esimerkki siitä, kuinka tutkimustuloksia pitää viedä eteenpäin ennakkoluulottomalla tuotteistamisella. Katso innovaatio tästä.

3. jaettu palkinto 1 000 € : Jari Kolehmainen: Käytännön innovaatiota tarvitaan myös. Innovaatio tehostaa säätökaivojen hallintaa ja säätösalaojainvestointien vaikuttavuutta vesiensuojelussa. Katso innovaatio tästä.

3. jaettu palkinto 1 000 € : Harri Mattila: Mielenkiintoinen innovaatio, joka pureutuu isoon käytännön ongelmaan resurssien tehokkaasta kohdentamisesta ja tarkentamisesta vesistöjen hajakuormituksen hallinnassa. Katso innovaatio tästä.