Ajankohtaista / joulu 04, 2015

Salaojituksen Tukisäätiö mukana talkoissa puhtaamman Itämeren puolesta

artikkelikuva

Salaojituksen Tukisäätiön Itämeri-sitoumuksen tavoitteena on tuoda salaojitukseen liittyvä tutkimustieto paremmin tutkijoiden, maanviljelijöiden ja virkamiesten käyttöön.

Salaojituksen Tukisäätiön perustaa salaojitustutkimustietopankin, johon tallennetaan säätiön rahoittamat vesistökuormitukseen liittyvät tutkimushankkeet sekä niiden tulokset. Sivusto pyritään tekemään helppokäyttöiseksi niin, että tutkimuksia voi hakea asiasanojen avulla. Tietopankki soveltuu myös koko Itämeren alueen käyttöön, sillä monesta tutkimuksesta on julkaistu englanninkielisiä artikkeleita tai vähintään englanninkielinen abstrakti. Tietopankkia täydennetään muiden tahojen kuivatuksen vesiensuojeluun liittyvillä tutkimuksilla.

Säätiö järjestää peltokuivauksen vesiensuojelusta seminaarin, johon kutsutaan eri alojen asiantuntijoita, vaikuttajia, neuvojia ja viljelijöitä. Seminaariin pyritään saamaan mukaan myös tahoja, joille asia ei ole entuudestaan tuttu.

Peltokuivauksen vesiensuojeluopas puuttuu Suomesta. Säätiö tekee aloitteen oppaan toimittamisesta, tukee taloudellisesti sen toimittamista sekä pyrkii saamaan kirjoittamiseen mukaan mahdollisimman laaja-alaisesti eri asiantuntijatahoja. Peltokuivatuksen vesiensuojeluopas pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2018 loppuun mennessä.